Isnin, 24 Mac 2014


AYAM GORENG BEREMPAH SENJAKALA

BAHAN-BAHAN

  • 1/2 ekor ayam di potong kecil.
  • 2 camca besar serbuk kari ikan
  • 5 tangkai cili kering di kisar
  • garam
  • 10 helai daun limau purut di racik halus
  • minyak utk menggoreng

BAHAN KISAR HALUS
  • 2 camca besarserbuk ketumbar
  • 1 camca teh jintan manis
  • 1 camca teh jintan putih


BAHAN KISAR KASAR
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 inci lengkuas
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 3 batang serai
  • 1 labu bawang besar di potong bulat


CARA MEMASAK
  • Basuh ayam dan toskan
  • masukkan bahan kisar halus dan kasar bersama bahan lain ke dalam bekas besar
  • gaul rata semua bahan,masukkan daun limau purut yang di racik halus tadi
  • biar rempah ratus menyaluti ayam
  • biar dan perap selama satu jam atau semalaman di dalam peti sejuk utk lebih mesra. 
  • goreng dengan minyak yang menenggelami seluruh bhg ayam. 
  •  angkat dan toskan minyak.
  • goreng bawang besar sampai layu,dengan sedikit minyak
  • gaul dengan ayam yg telah siap di goreng
  • siap utk di hidangkan
Makan malam kami biasanya pukul 8 mlm.sebab tu lah lauk yg di sediakan ni di namakan ayam senjakala.ye la dah goreng waktu senja,sat lagi nak makan panas-panas .dah sejuk tak berapa sedap dah 
  
Mai la try resepi saya ni ye.walaupun agak rumit,tapi hasilnya amat mangujakan.Selamat menjamu selera.


 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan